2012.12.11

第20回インシリコ・メガバンク研究会開催のお知らせ(12/18)

第20回インシリコ・メガバンク研究会を下記のとおり行いますのでご案内いたします。今回はゲッティンゲン大学のエドガー・ヴィンゲンダー先生を講師としてお迎えし、「遺伝子制御ネットワークの構築と解析」について講演していただきます。

・日時:平成24年12月18日(火) 17:00‐18:30

・場所:東北メディカル・メガバンク機構2階会議室1

・演題:Construction and analysis of gene regulatory networks: The continuation of the TRANSFAC concept

・講師:エドガー・ヴィンゲンダー(Edgar Wingender, Prof. Dr.)
    ドイツ・ゲッティンゲン大学医学部 バイオインフォマティクス部門ディレクター

・言語:英語

・概要:

The database TRANSFAC, which represents sequence-specific regulatory DNA-protein interactions in their different aspects, became a gold-standard in the field of gene expression analysis during the last twenty years. It has provided the basis for approaches to detect potential transcription factor binding sites in genomic sequences, which have been systematically exploited to generate transcriptional networks. It could be shown that combining this approach of pattern-based TFBS prediction with a multi-genome conservativity analysis enables to identify a set of highly relevant TF-target interactions.

The systematic collection of transcription factors (TFs) also helped establish a comprehensive classification of TFs according to their DNA-binding domains. This classification (TFClass) has been recently updated and profoundly revised (http://tfclass.bioinf.med.uni-goettingen.de/). It proved useful in identifying groups of paralogous TFs among which information about DNA-binding specificities and predicted target genes can be passed on to the paralogs. The networks obtained by such “paralogous expansion” provided a suitable basis for reconstructing tissue-specific transcription networks with interesting features.

The transcriptional networks thus constructed have been extended to gene regulatory networks by including micro-RNAs as another important player, both with regard to their targets (TF- and non-TF genes), as well as their own transcriptional regulation by TFs. Comparing the tissue-specific gene regulatory networks of a number of different tissues exhibited typical properties for individual and groups of tissues.

・世話人:高井貴子

2017.09.19| 「配偶者のがん既往が心理的苦痛に与える影響」についての論文がTohoku Journal of Experimental Medicine誌 に掲載されました 2017.09.14| 山本機構長らのグループが、腎組織の炎症を抑制することによる新規腎臓病治療薬を開発 2017.09.13| 東北・みやぎ復興マラソン2017に特別協力します 2017.09.12| 地域住民コホート室 看護師・准看護師等 募集(10/13締切) 2017.09.12| 第15回東北遺伝医学セミナー開催のお知らせ(10月4日)